29062
Książka
W koszyku
Kuchnia hiszpańska / zebrała Marta Orłowska. - Kielce : O-press, [2006]. - 112 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Kuchnie Świata : kolekcja.)
"Kuchnia tego kraju bazuje na specjalnościach regionalnych. Wiele z nich jednak na trwałe zagościło na stołach w całym kraju. Tak stało sie w XX wieku, kiedy to wraz z rozwojem transportu, ludzie masowo przemieszczali się, a wraz z nimi wiedza o regionalnych specjałach. Do dziś jednak w Hiszpanii mozna znaleźć wiele potraw, które sa charakterystyczne właśnie dla regionów, w których się je podaje. Na wybrzeżu królują ryby i owoce morza podawane na tysiące sposobów. W głębi kraju na stołach najczęściej pojawiają się różnego rodzaju mięsa, a w górach rośliny strączkowe i wszechobecna jagnięcina. Godne uwagi są także wyśmienite szynki dojrzewające i mięsa przyrządzane najczęściej na ruszcie, podawane obowiązkowo z kilkoma smażonymi ziemniakami i paroma listkami sałaty." (fragment)
Status dostępności:
Rzepiennik Suchy
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 641.5 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia strona 110. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej